tirsdag, april 10, 2007

Flying to Cambodiiiiaaaa (eller med bus faktisk)




Kendere vil spotte den utilsloerede hyldest til vores allesammens Kim Wilde - resten maa lide paa uvidenhedens ubarmhjertige alter.

Men turen gik med bus - og ikke fly - til Cambodia - ingen problemer; superbus, hjaelp ved graensen til at fremskynde processen (ogsaa kendt som "petty corruption").

Som Saigon var Phnom Penh heller ikke nogen stor byoplevelse, men absolut besoeget vaerd, og turistghettoen ved floden er ganske charmerende. Paa den gode stemnings side var turene til Royal Palace og Silverpagoda - pagode med diamantbesat (over 2000 stk....) guldbuddah blandt andet. Meget imponerende og godt at Pol Pot tosserne "kun" fik has paa 60% af de religioese genstande herfra...

Paa den knap saa hyggelige side - ja rigtigt gaettet; igen Pol Pot tosserne - var det lille kig ind i Pol Pots uhyrligheder, som man faar ude ved Killing Fields, og forhoersfaengslet S-21 (den er den diplomatiske betegnelse).

Ingen historietime her, men 17.000 mand - og kvinder, boern og babyer - blev likvideret paa Killing Fields efter afsluttet tortur i S-21. Knogler og toej stikker op af jorden i de ikke udgravede grave, mens godt 8.500 kranier er udstillet. Men det er selvfoelgelig ikke meget (jo, det er) i forhold til de 2 millioner, der doede under Pol Pots forsoeg paa at skabe et Maoistisk-kommunistisk landbrugssamfund.

Et stk. syg stodder, ham Pol Pot.

Vi tog boernene med ud at se Killing Fields (efter lidt rekognosering), men ved besoeget paa S-21 maatte vi afsted paa skift. Derudover de saedvanlige stoevsugninger af markeder og varehuse - dog med forbloeffende lidt effekt.

Efter et par dage her gik turen - igen med bus - til Siem Reap, hvor Angkor Wat jo ligger. Naturligvis mere herom senere.

Billederne:
Monumentet hvor de ca. 8.500 kranier er udstillet ved Killing Fields.
Emil giver Jasse massage efter en haard dag.
Mads og Emil med en af deres yndlingsbeskaeftigelser: Pool (de er ved at vaere paent gode...).
Silverpagoda (hedder saadan p.g.a. sine 5.000 soelvklinker der daekker gulvet (1 kg. stykket).